Kuzminovej brat vyhral šprint Svetového pohára, Otčenáš sa prekonal

20.12.2014 Celý región

Pokljuka 19. decembra (TASR) - V šprinte 3. kola Svetového pohára sa v slovinskej Pokljuke naplno presadil Rus Anton Šipulin. Na 10 km trati za ním Rakúšan Dominik Landertinger zaostal o 11,9 s a tretí Nór Emil Hegle Svendsen o 24,1 s. Zo slovenských biatlonistov sa prekonal Martin Otčenáš, s bezchybnou streľbou dosiahol najvýraznejší výsledok v kariére a prvýkrát do SP bodoval na 21. mieste, 42. skončil Matej Kazár (+1:40,8), do sobotných stíhacích pretekov nepostúpili 76. Miroslav Matiaško (+2:55,4) a 81. Tomáš Hasilla (+3:04,6). V celkovom hodnotení SP zostal na čele Francúz Martin Fourcade, no už len osem bodov pred Svendsenom.

V teplote vyše tri stupne a v bezvetrí, pod vyjasnenou oblohou ako prvý z najväčších favoritov vyštartoval Francúz M. Fourcade. Iba 13 bodov ho na čele celkového poradia SP delilo od druhého Nóra Svendsena, a tak šprint v Pokljuke mohol priniesť zmenu vo vlastníkovi žltého trička. S nízkymi štartovnými číslami nastúpila väčšina favoritov, akoby to chceli mať čo najskôr za sebou, no najviac ich presvedčilo počasie a výhoda ešte neprebrázdeného snehu. M. Fourcade začal bezchybne, no aj Nór Svendsen, alebo jeho krajan, momentálne najrýchlejší bežec J.T. Boe. Krok s najlepšími držali aj Rus Šipulin, či Francúz Beatrix, alebo Nemec Schempp.

M. Fourcade si neudržal istú ruku na stojke, minul štvrtý terč, Šipulin nezaváhal a ocitol sa na dosah víťazstva. S dvoma chybami zlyhal Beatrix, čistý Schempp doplácal na pomalší beh a pridať na rýchlosti sa patrilo aj Svendsenovi. Na prvom a štvrtom terčí stojkovom terči stroskotal J.T. Boe, z boja o prvé miesto sa vytratil a umožnil vyniknúť iným, najviac Šipulinovi. Pre 27-ročného brata Anastasie Kuzminovej bolo víťazstvo šieste v kariére.

Zo slovenských biatlonistov medzi 103 štartujúcimi najviac upútal 21. Martin Otčenáš (0-0). Podal bezchybný strelecký výkon, vyžmýkal sa bežecky a dočkal sa sladkej odmeny, keď prvýkát v SP vo svojej kariére bodoval. Matej Kazár (strelecká bilancia 1-0) na strelnici nevybielil len terč s poradovým číslom päť, no ani tento výkon ho výraznejšie ako na nebodované 42. miesto neposunul. Miroslav Matiaško (1-1) nestačil hlavne bežecky, Tomáš Hasilla musel až trikrát krúžiť na trestnom okruhu (2-1).
 

Vyberte región